Veertig jaar Paasbos.

Op een zondag fietsten we met onze kinderen van Amersfoort naar Bunschoten/ Spakenburg,
Twee keer dezelfde route vonden we niks en we besloten langs een andere weg huiswaarts te gaan. Via de, een paar maanden later afgebrande Gereformeerde kerk, belandden wij In Nijkerk. O rampenfonds, wat vonden we het daar een dooie boel…Saai, saai, en nog eens saai.
Nu waren we, na jaren lang in flats te hebben gewoond, aarzelend op zoek naar een eengezinswoning en u raadt het al…die vonden we in Nijkerk in de wijk Paasbos.
Daar was ik op een dag doende om het plafond van de gang van een andere kleur te voorzien, waarbij ik mezelf luidkeels begeleidde. Mijn buurman werd nieuwsgierig en nam een belangstellend kijkje. We raakten aan de praat en uit dit gesprek is het u welbekende Streekmannenkoor ontstaan. Janny Kalverda die al 50 jaar met mij getrouwd is, zat al snel in de ouderraad van de Beatrix school en, het was in de tijd van “Kernwapens de Wereld uit,” kreeg al snel contact met een groep mensen die zich hiervoor beijverde. Ook werd zij voor mij de wegbereider voor meer dan veertig jaar enthousiaste medewerking aan het Vakantie-spektakel Nijkerk. We leerden veel mensen kennen en na een jaar zei Janny dat ze zich nog nooit ergens zo thuis gevoeld had dan in dit “saaie” Nijkerk.
Gedurende al die jaren is er veel hetzelfde gebleven, maar ook veel veranderd: Buren verhuisden of overleden, in het winkelcentrum verdween de Supermarkt van de VIVO en maakten vertrekkende middenstanders plaats voor nieuwe ondernemers. Wat nu de knusse winkel is van Karin en Jet, was ooit een klein buurttheater. Maar de drogisterij van Bert Engel heeft nog altijd een buurtfunctie waar menig nieuwtje wordt uitgewisseld.
Daarnaast is en flink stuk van het evenementterrein geasfalteerd en voorzien van allerlei attributen waarop rolschaatsers en skateboarders zich kunnen uitleven. Ook kunnen winkelmoede vaders en moeders zich met de allerkleinsten terugtrekken in een vrolijk speeltuintje. Op andere plaatsen is er ook veel veranderd: Tussen de Ligusterlaan en de Lindelaan is er een, door een paar buurtbewoners beheerd, speeltuintje gekomen waarvan tegenwoordig vooral jongere kinderen zich prima vermaken terwijl voor de wat oudere jeugd de spiksplinternieuwe basis school “ De Konings Linde “ een enorme trekpleister is.
In de Moorselaar leidt de “ Wulfshoeve “, waarin het in vroegere tijden bruiste van de activiteiten een zieltogend bestaan. Als de aangekondigde huurverhoging een feit wordt is het naderend einde in zicht.
Ook de samenstelling van de Paasbos-bevolking is sterk veranderd: Niet alleen is er de familie Van den Burg komen wonen, ook mensen uit andere landen hebben in Nijkerk nieuwe leefomstandigheden gevonden. Ongetwijfeld zal het aantal niet in Nijkerk geboren inwoners toe nemen en zal er over – en weer onbegrip ontstaan. Nieuwkomers zijn altijd in een positie waarin ze hun plaats moeten veroveren en wij, en zij die “geboren en getogen “ zijn hebben altijd moeite om een beetje op te schuiven. Het lijkt mij beter om samen te werken aan het oplossen van dit soort problemen dan om te verstikken in boosheid of angst. Mijn ervaring is dat het met de vreemdelingen die zich in onze stad hebben gevestigd, goed samenleven is ,
Met mij en mijn gezin is het tenslotte ook heel aardig gelukt.
Van onze kant wil ik benadrukken dat Nijkerk een fijne plaats is om te wonen, waar veel mensen wonen om plezierig mee om te gaan. Nijkerk is echt niet saai, echt niet!

Piet van den Burg

Share This