Waarom heet een deel van Nijkerk zo? Misschien heb je je dat nooit afgevraagd, misschien wel. Iedere inwoner van Paasbos zou dat eigenlijk moeten weten, nietwaar?

De klank wijst naar iets rond Pasen, zo lijkt. Paasfeest, paashaas, paasbos. Maar nee, dat is niet de juiste denkrichting. Maar waar komt de naam dan vandaan?

O ja, goed om te weten: in Nijkerk heb je het gebied Paasbos en de wijk Paasbos. Handig: een naam voor twee dingen.

Een oproepje via Facebook hielp aan een eind de goede richting op in de zoektocht naar de herkomst van ‘Paasbos’. Een van de likers van de pagina wees naar het Paaschhuis, een landgoed/boerderij dat vroeger in dit gebied stond. Ergens tussen Wittenburg en Willigenburg, ook huizen/boerderijen. Het Paaschhuis stond op de plek waar nu de kruising ligt van de Kievitslaan en de Paasbosweg, in de buurt van de moskee.

Maar waarom heet de wijk geen Paaschhuis, vraag je je dan af. Even checken bij stichting Oud Nijkerk. Gemeentearchivaris Dion van Hooren, die ook adviseur van de stichting is, helpt verder. Op kadastrale kaarten uit 1832 is boerderij Paasbosch ingetekend. Later, in 1869 en 1906, staat bijna op dezelfde plek het Paaschhuis. Waarschijnlijk is Paaschhuis een alternatieve naam voor Paasbosch, aldus Van Hooren.

De wijk/het gebied is dus vernoemd naar die boerderij. Wie denkt dat dat een kolossaal landgoed was, heeft het mis. Volgens Van Hooren was het niet veel meer dan een oude tabaksschuur met aangebouwde woning. Gesloopt in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Met als laatste bewoner Wouter van ’t Bosch.

Share This