Overlast van uw buren?

En komt u er samen niet uit...
Ik wil wat plaatsenIk heb een goed idee

Buurtbemiddeling

Ervaart u overlast van uw buren of buurtgenoten? Is er een conflict tussen u en uw buren? Ziet u het niet (meer) zitten om alleen met uw buren hierover in gesprek te gaan?

Goed opgeleide buurtbemiddelaars kunnen u helpen om de overlast of het conflict tussen u en uw buren (weer) bespreekbaar te maken en op te lossen. Zij begeleiden het gesprek waarin buren samen zoeken naar acceptabele en leefbare oplossingen voor de onderlinge problemen. En kunnen u helpen om weer prettig samen te leven in uw wijk of buurt.

Buurtbemiddeling is gratis

E: buurtbemiddeling@welzin.nl
T: (033) 469 2 420
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 13.00 uur

Tips om escalatie te voorkomen

  • Krop je gevoelens van ergernis, frustratie en woede niet zolang op totdat de bom barst op een verkeerd moment en de kans bestaat dat je de buren niet meer kan zien of luchten of ze de huid vol scheldt.
  • Bel niet aan op het moment dat het je hoog zit, maar ga naar je buren wanneer je bent afgekoeld en je denkt dat het voor je buren een geschikt moment zal zijn.
  • Bedenk eerst wat je wil vertellen. Maak helder waar u precies last van heeft, en ook wat de gevolgen daarvan voor u zijn. Hoe meer je buren begrijpen waarom jij ergens specifiek last van hebt hoe groter de kan is dat ze begrip tonen en bereid zijn naar je te luisteren.
  • Bel vervolgens aan en blijf rustig. Vertel dat je graag met hen wilt praten en vraag wanneer dat binnenkort kan, op een moment dat jullie allebei de tijd en rust hebben voor dat gesprek.
  • Luister ook naar hun kant van het verhaal, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Neem serieus wat ze vertellen. Een ander kan de situatie nu eenmaal heel anders beleven en andere zorgen en behoeften hebben dan je zelf.
  • Blijf niet hangen in wie de schuld is, maar zoek samen naar mogelijke oplossingen, manieren om de situatie voor beiden te verbeteren.
  • Maak het liefste duidelijke afspraken met elkaar. Lukt het niet meteen, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Spreek meteen een tijdstip daarvoor af.
  • Wat ook het resultaat van je gesprek is: blijf rustig en zeg vriendelijk gedag.
  • Kom je er samen niet uit, aarzel dan niet om contact op te nemen met met buurtbemiddeling.
  • Kom niet meteen zelf met ‘de beste’ oplossing. Laat de ander er ook even over nadenken. Dat geeft hem of haar de ruimte om zelf met een oplossing te komen.

Gebiedsteam Paasbos

Voor al uw cadeau, hobby, taarten & cupcakes artikelen

2B Youth Connection Paasbos

Share This